Zastosowanie płyt warstwowych przy budowie pawilonów

Współczesny przemysł oferuje nam szeroką gamę materiałów oraz wszelakich usług budowlanych. Chcąc zainwestować w budowę mniejszego obiektu gastronomicznego należy przeanalizować wszystkie możliwe opcje i propozycje. Obecnie bardzo popularne stały się niewielkie pawilony, które powstają przy wykorzystaniu różnych rozwiązań technologicznych (płyty warstwowe, płyty osb, murowane – lub częściowo murowane).

Najczęściej obiekty te budowane są na  konstrukcji stalowej albo drewnianej. Następnie stosuje się różne materiały budowlane, takie jak deski, bele drewniane czy blachy trapezowe.

Pawilony z płyt warstwowych

Obecnie bardzo konkurencyjną ofertą w stosunku to wyżej wymienionych jest wykorzystanie technologii lekkiej zabudowy z zastosowaniem płyt warstwowych. Koncepcja ta jest idealnym i optymalnym rozwiązaniem przy budowie małych punktów gastronomicznych. Zbudowany ten sposób obiekt jest mniejszym odpowiednikiem dużej hali przemysłowej. Opiera się on na konstrukcji stalowej oraz przymocowanych do niej warstwowych płyt ściennych i dachowych lub przy zastosowaniu sztywnej konstrukcji ramowej z ceowników zamykających ściany i dach obiektu. Technologia ta jest obecnie najczęściej stosowana i zdobywa coraz większe grono zwolenników. Związane jest to nie tylko z okresem budowy, ale przede wszystkim późniejszej eksploatacji.

Płyty warstwowe zbudowane są z rdzenia oraz okładziny zewnętrznej w postaci odpowiedniej blachy stalowej. Wypełnienie stanowi styropian, wełna mineralna oraz pianka poliuretanowa. Wykorzystanie płyt nie wymaga dodatkowego ocieplania, co pozwala na optymalne wykorzystanie powierzchni obiektu.

Cechy płyt warstwowych

Płyty warstwowe są idealnym materiałem do budowy małych obiektów gastronomicznych. Spełniają one wymagania zawarte w przepisach budowlanych oraz zapewniają bezpieczeństwo i sztywność całej konstrukcji. Przede wszystkim płyty warstwowe gwarantują wysoką izolacyjność cieplną. W zimie chronią przed ucieczką ciepła z pomieszczenia, natomiast latem izolują przed upałami i nagrzewaniem się obiektu. Obiekty, które powstały z płyt warstwowych zwłaszcza małej gastronomi straszyły wyglądem i warunkami panującymi w środku – dlaczego? Ponieważ przyjęło się, że mały obiekt to cienka płyta warstwowa spełniająca niezbędne minimum – nic bardziej mylnego. Zastosowanie grubej płyty 100-150 mm i dobrego systemu wentylacyjnego pozwala uzyskać przyjemne ciepło zimą wewnątrz obiektu i chłodny mikroklimat latem.

Zastosowanie płyt warstwowych

W punktach gastronomicznych ze względu na podwyższone ryzyko rozprzestrzenienia się ognia, ważną kwestię stanowi ochrona przeciwpożarowa. Również w tym przypadku użycie płyt warstwowych jest idealnym rozwiązaniem, ponieważ posiadają odporność ogniową i spełniają wszystkie wymogi bezpieczeństwa pożarowego.
Dużym atutem technologii lekkiej zabudowy z użyciem płyt warstwowych jest niska cena oraz łatwy oraz szybki montaż. Zapewnia to duże oszczędności czasowe oraz finansowe. A w razie zmiany lokalizacji obiektu szybki demontaż bez uszczerbku na jakości okładziny.

Co więcej płyty warstwowe są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Idealnie chronią przed działaniem wszystkich niekorzystnych czynników atmosferycznych. Dodatkowo płyty warstwowe występują w całej gamie kolorów oraz różnych profili, co umożliwia stworzenie estetycznego oraz efektownego projektu.
Wszystkie te uwarunkowania przemawiają na korzyść technologii lekkiej zabudowy z płyt warstwowych. Budując w ten sposób obiekt małej gastronomii zyskujemy czas, pieniądze oraz gwarancje długoletniej, bezproblemowej eksploatacji.