Systemy wentylacyjne w halach przemysłowych, w tym również w obiektach rolniczych w dużej mierze zależą od wielkości budynku, przeznaczenia hali, a także mikroklimatu, który panuje wewnątrz obiektu. 

Systemy wentylacyjne

Wentylacja w budynkach wielkopowierzchniowych powinna być zaprojektowana w sposób, aby jak najbardziej zoptymalizować dostarczanie powietrza wewnątrz obiektu. Błędnie zaprojektowana i zamontowana wentylacja w halach przemysłowych, w tym również rolniczych może generować większe koszty eksploatacji. W zależności od tego, jaki system wentylacji wybierzemy do obiektu, decydujemy jaka ilość powietrza będzie dostarczana do wnętrza budynku. Jakie kroki podjąć przed dokonaniem wyboru właściwego systemu wentylacyjnego? Należy stworzyć tzw. bilans cieplny, aby wybrać odpowiednią metodą wentylacji, ogrzewania i chłodzenia obiektu. Dana ilość powietrza, a co za tym idzie, zakup całego systemu wentylacji weryfikuje koszty takiej inwestycji i eksploatacji całego systemu. Właściwe rozprowadzenie powietrza wewnątrz wielkopowierzchniowych budynków to najważniejsza kwestia związana z montażem systemu wentylacji. Wentylacja na dużych powierzchniach odbywa się wtedy m.in. za pomocą dysz, kanałów tekstylnych, czy nawiewników dalekiego zasięgu. Systemy wentylacyjne muszą zapewniać wewnątrz obiektu odpowiednią temperaturę, czystość, wilgotność i prędkość ruchu powietrza.

Systemy wentylacji w halach rolniczych

Wentylacja w chlewni

W chlewniach musi być zapewniony odpowiedni mikroklimat, a temperatura musi być dopasowana do wymagań zwierząt przebywających w obiekcie. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniej wentylacji w chlewni. Często wybieranym rozwiązaniem jest wentylacja podciśnieniowa.

Wentylacja w oborze

Zastosowanie odpowiedniej wentylacji w oborze pomaga w wymianie zużytego i wprowadzeniu świeżego powietrza z zewnątrz. Wewnątrz obiektu wytwarzane są szkodliwe gazy, oraz nieprzyjemne zapachy, których należy się pozbyć. W tym celu należy zamontować odpowiedni rodzaj wentylacji, a najczęściej stosowana jest wentylacja grawitacyjna. Wentylacja powinna utrzymać stopień wilgotności powietrza wewnątrz obiektu poniżej 80%. Dobrym pomysłem jest wyposażenie obory w wentylację naturalną. W ścianach podłużnych zastosować można nawiew, który następuje otworami, a poprowadzony jest przez otwory w kalenicy.

Wentylacja w pieczarkarni

W przypadku uprawy pieczarek najważniejszym parametrem jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności wewnątrz obiektu. Wilgotność, uzależniona jest od fazy uprawy pieczarek i powinna wynosić od 82÷95%. W przypadku pieczarkarni najczęściej stosowanymi systemami wentylacyjnymi są te wykonane z blachy kwasoodpornej, w której dodatkiem jest molibden. Tego rodzaju systemy wentylacyjne znajdują zastosowanie właśnie w pieczarkarniach, gdzie występuje amoniak i mocznik. Oprócz systemów wentylacyjnych, w pieczarkarniach ważna jest także filtracja powietrza zewnętrznego.

Wentylacja w magazynach zboża

Zboże powinno być przechowywane tylko w przeznaczonych do tego magazynach i halach. Wykorzystuje się do tego magazyny podłogowe czy magazyny o konstrukcji stalowej. Wewnątrz obiektu zachowana musi być odpowiednia temperatura i wilgotność, a uzyskać te parametry można dzięki przedmuchiwanie wnętrza obiektu suchym i zimnym powietrzem. Zboże magazynowane jest w magazynach na podłodze, w formie usypowej. Przechowuje się je też w komorach. Komory warto wyposażyć w kanały wentylacyjne, co pozwoli na łatwiejsze chłodzenie, suszenie i wietrzenie ziarna. Wentylator musi być dostosowany do specyfiki magazynu składowania zboża. Systemy wentylacyjne mogą być także połączone z systemami nagrzewania powietrza.